σε ποιο χέρι φοράμε το δαχτυλίδι αρραβώνων

Σε ποιο χέρι φοράμε το δαχτυλίδι αρραβώνων;

Υπάρχει σωστό και λάθος χέρι και αν ναι μπορούμε να παραβλέψουμε τον κανόνα; Πολλοί αναρωτιούνται σε ποιο χέρι φοράμε το δαχτυλίδι αρραβώνων αλλά και σε ποιο δάχτυλο. Η αλήθεια είναι πως αυτό αλλάζει από χώρα σε χώρα, ενώ καθοριστικός παράγοντας είναι τα ήθη, τα έθιμα και φυσικά η θρησκεία.

Σε ποιο χέρι φοράμε το δαχτυλίδι αρραβώνων και τη βέρα μας ανά χώρα;

Αν και ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να φορέσουμε αυτά τα δύο συμβολικά δαχτυλίδια είναι στον παράμεσο, η επιλογή χεριού αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η επικρατέστερη επιλογή ανά χώρα χωρίς να είναι ο κανόνας.

ΧώραΔαχτυλίδι αρραβώναΔαχτυλίδι αρραβώνα και βέρα
ΕλλάδαΑριστερόΔεξί
ΚύπροςΑριστερόΔεξί
ΑυστρίαΑριστερόΔεξί
ΒουλγαρίαΑριστερόΔεξί
ΓερμανίαΑριστερόΔεξί
ΙταλίαΔεξίΑριστερό
ΚροατίαΔεξίΑριστερό
Ηνωμένο ΒασίλειοΑριστερόΑριστερό
ΟλλανδίαΔεξίΑριστερό
ΝορβηγίαΑριστερόΔεξί
ΠολωνίαΑριστερόΔεξί
ΠορτογαλίαΔεξίΑριστερό
ΡωσσίαΑριστερόΔεξί
ΕλβετίαΔεξίΑριστερό
ΙσπανίαΔεξίΑριστερό
ΤουρκίαΑριστερόΔεξί
ΟυκρανίαΑριστερόΔεξί

Δαχτυλίδι αρραβώνων στο αριστερό χέρι

Σε πολλές χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία η πλειοψηφία των γυναικών φοράει το δαχτυλίδι αρραβώνων στο αριστερό χέρι και αλλάζει σε δεξί την ημέρα του γάμου. Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της από αρχαιοτάτων χρόνων και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

σε ποιο χέρι φοράμε το μονόπετρο

Δαχτυλίδι αρραβώνων στο δεξί χέρι

Οι ανατολικοευρωπαίοι καθολικοί, αλλά και κάποιοι χριστιανοί ορθόδοξοι όπως οι Ρώσσοι, προτιμούν την τοποθέτηση στο δεξί χέρι για να δηλώσουν τη γαμήλια δέσμευση. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σε διάφορες περιοχές όπου επικρατούν άλλες τοπικές παραδόσεις.

δαχτυλίδι αρραβώνων στο δεξί

Διαβάστε επίσης Πώς φοράμε βέρα και μονόπετρο; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πρέπει η νύφη να φορέσει το δαχτυλίδι αρραβώνα την ημέρα του γάμου;

Είναι αποκλειστικά επιλογή της νύφης εάν θα φορέσει μονόπετρο ή κάποιο άλλο δαχτυλίδι μαζί με τη βέρα την ημέρα του γάμου της. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νύφη φοράει το μονόπετρο στο αριστερό χέρι και μετά την τελετή γίνεται η αλλαγή στο δεξί, με το μονόπετρο να τοποθετείται επάνω από τη βέρα. Τέλος, κάποιες νύφες επιλέγουν να μη φορέσουν το δαχτυλίδι αρραβώνων την ημέρα του γάμου, παρά μόνο τη βέρα τους.

Για την ημέρα του αρραβώνα ή για πρόταση γάμου δείτε:

Αν έχετε αποφασίσει ήδη την ημερομηνία του γάμου σας, ευκαιρία να επιλέξετε τις βέρες των ονείρων σας. Δείτε τις επιλογές σας στον ιστότοπο του κοσμηματοπωλείου Goldsmith με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στο χώρο και διαλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *