τι είναι κωνσταντινάτο

Τι είναι το Κωνσταντινάτο; Kάτι περισσότερο από φυλαχτό

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΤΟ;

Τι είναι το Κωνσταντινάτο; Το κωνσταντινάτο είναι φυλαχτό, κειμήλιο σε κάποιες περιοχές αλλά και ένα από τα πιο παλιά κοσμήματα σύμφωνα με την ελληνική παράδοση. Ένα κόσμημα που μας προστατεύει από τη βασκανία και το κακό μάτι αλλά μας φέρνει και καλή τύχη σε πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής μας.

Τα κωσταντινάτα είναι κυρίως χρυσά νομίσματα στα οποία είναι χαραγμένοι, ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη και ο Τίμιος Σταυρός ενδιάμεσα. Έχουν τις ρίζες τους στην βυζαντινή περίοδο και φοριούνται μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, όταν η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, τον έκοψε στα δύο, άφησε ένα τμήμα του στα Ιεροσόλυμα και μετέφερε το άλλο στην Κωνσταντινούπολη. Τα πριονίδια που έπεσαν από τον τεμαχισμό, αναμείχθηκαν με άλλα πολύτιμα μέταλλα και από την τελική ένωση δημιουργήθηκαν τα Κωσταντινάτα.

Η παράδοση των συγκεκριμένων φυλαχτών αναπτύχθηκε κυρίως κατά την βυζαντινή περίοδο, με τους γονείς ή συγγενείς να τα δωρίζουν στα βρέφη για καλοτυχία. Ήταν το κύριο φυλαχτό πριν αντικατασταθεί από τον βαπτιστικό σταυρό. Εκτός από τα βρέφη τα φορούσαν και οι έγκυες μητέρες με σκοπό να έχουν έναν ομαλό τοκετό.

ΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Στις μέρες μας τα κωνσταντινάτα φοριούνται από άντρες, γυναίκες και παιδιά. Τα προσφέρουμε ως δώρα σε βαφτίσεις ή γεννήσεις παιδιών , αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικίες ως φυλαχτά. Ακόμη τα φοράμε στο λαιμό ή το χέρι, μόνα τους ή σε συνδυασμό με κάποιο άλλο κόσμημα. Στα βρέφη συνήθως προσφέρονται με μία χρυσή ή ασημένια παραμάνα και ένα ματάκι. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως είναι ο χρυσός και το ατσάλι, σε χρυσό, ροζ χρυσό ή ασημί χρώμα.

Οι επιλογές σε σχέδια ποικίλουν. Το αυθεντικό κωνσταντινάτο είναι σε σχήμα φλουριού, αλλά στην αγορά άνετα θα βρείτε σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα. Εκτός από την κλασική τους μορφή με τον Μέγα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη, θα βρείτε κωσταντινάτα μόνο με τον Τίμιο Σταυρό ή με την Παναγία.

Εμείς βρήκαμε τις πιο ωραίες προτάσεις για Κωνσταντινάτα στο κατάστημα e-goldsmith και σας τις παρουσιάζουμε!

Συνδυασμός πολλών κολιέ μαζί. Φορέστε 3 ή 5 κρεμαστά μαζί με ίση απόσταση το ένα από το άλλο. Ιδανικά το κωνσταντινάτο να έχει την πιο μεγάλη αλυσίδα, αλλά να μην κρύβεται κάτω από το κόψιμο της μπλούζας σας.

Συνδυάστε το κωνσταντινάτο σας με ένα χειροποίητο κρεμαστό με το όνομα σας και στην ίδια αλυσίδα προσθέστε τον σταυρό σας. Εναλλακτικά φορέστε ένα ακόμα κρεμαστό ή αλυσίδα με σταυρό που φτάνει μέχρι τη μέση του στήθους.

Τέλος φορέστε το ως κύριο κόσμημα σε σχήμα φλουρί με σταυρό και μία πολύ κοντή σκέτη αλυσίδα σε στυλ choker.

Δείτε περισσότερα

Αυτά ήταν τα πάντα γύρω από το τι είναι το κωνσταντινάτο! Όλα τα κοσμήματα στις παραπάνω φωτογραφίες είναι χειροποίητα και θα τα βρείτε στο e-goldsmith. Αποκτήστε και εσείς σήμερα το δικό σας χειροποίητο κωνσταντινάτο!

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *