διαμάντια με κοπή μπριγιάν

Τι είναι το μπριγιάν; Αξίζει τα χρήματα του;

Τι είναι το μπριγιάν; Πολλοί πιστεύουν πως «μπριγιάν» και «διαμάντια» είναι το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, δεν είναι συνώνυμα. Όταν λέμε «διαμάντι» αναφερόμαστε στον πολύτιμο λίθο, ενώ το «μπριγιάν» είναι είδος κοπής των διαμαντιών.

Αλλά γιατί συγχέονται τόσο συχνά; Και γιατί το μπριγιάν είναι τόσο γνωστό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη κοπής; Ας δούμε αρχικά τι είναι η κοπή διαμαντιών και ποια είδη κοπής υπάρχουν.

Τι είναι η “Κοπή Διαμαντιών”;

Τα διαμάντια στην αρχική τους μορφή έχουν θολή όψη και αλλοιωμένες πλευρές. Για να αποκτήσουν λοιπόν λάμψη πρέπει να πάρουν ένα συγκεκριμένο σχήμα (δηλαδή να κοπούν) και στη συνέχεια να γυαλιστούν.

Το σχέδιο στο οποίο θα κοπούν καθορίζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το αρχικό μέγεθος και το σχήμα τους, αλλά και η διατήρηση όσο περισσότερων καρατίων γίνεται. Άλλος ένας παράγοντας είναι το πόσο μεγάλη ζήτηση υπάρχει στο κάθε είδος κοπής.

διαμάντια με κοπή μπριγιάν

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η ποιότητα της κοπής διαμαντιών καθορίζει την τιμή τους. Ένα εξαιρετικά κομμένο διαμάντι αντανακλά το φως στο μέγιστο. Για να αναδειχτεί η ομορφιά του διαμαντιού πρέπει οι επιφάνειες να είναι συμμετρικές, έτσι ώστε να περνάει το φως μέσα από το διαμάντι και να αντανακλάται.

Κοπές διαμαντιών

Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχουν διαφορετικά είδη κοπής διαμαντιών. Ορισμένες κοπές είναι (σχετικά) φθηνές και άλλες είναι πιο πολύτιμες. Ας δούμε πρώτα τα διάφορα σχήματα διαμαντιών:

κοπή διαμαντιών

Brilliant cut (Μπριγιάν)

Το μπριγιάν είναι το πιο δημοφιλές σχέδιο κοπής στα διαμάντια με 57 επιφάνειες. Έχει στρόγγυλο κωνικό σχήμα και προσφέρει τη μέγιστη δυνατή αντανάκλαση φωτός. Περίπου 95% των διαμαντιών κόβονται σε αυτό το σχήμα.

Oval Cut

Για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν από το πλήθος, ένα οβάλ διαμάντι είναι μια καλή επιλογή. Όπως τα μπριγιάν, έχει 57 όψεις. Η διαφορά είναι ότι το οβάλ δείχνει πιο κομψό και μεγάλο από ένα μπριγιάν του ίδιου βάρους.

Princess cut

Το δεύτερο πιο δημοφιλές σχήμα διαμαντιού σήμερα είναι το princess cut. Είναι ένα τετράγωνο διαμάντι με αιχμηρές άκρες. Όταν κοιτάζετε τo διαμάντι από πάνω φαίνεται τετράγωνο, αλλά αν το κοιτάξετε από το πλάι, μοιάζει με μια ανάποδη πυραμίδα.

Radiant cut

Γνωστό για την απίστευτη λάμψη του, το radiant διαμάντι έχει ορθογώνιο σχήμα και είναι αρκετά δημοφιλές.

Emerald cut

Το Emerald είναι από τις πρώτες και παλαιότερες κοπές διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων. Το όνομα αυτής της κοπής προέρχεται από τον πολύτιμο λίθο Emerald. Το διαμάντι έχει ορθογώνιο σχήμα με τις λεγόμενες «πλευρικές όψεις».

Pear cut

Το διαμάντι κοπής pear λέγεται και δάκρυ και είναι από τα πιο όμορφα σχήματα. Έχει αιχμηρή άκρη από τη μία μεριά και στρόγγυλη από την άλλη.

Asscher cut

Το κόψιμο διαμαντιού Asscher είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σχήματα διαμαντιών. Έχει τις ίδιες “πλευρικές όψεις” με τα διαμάντια emerald.

Heart shape

Τα διαμάντια με κοπή σε σχήμα καρδιάς είναι ιδιαίτερα όμορφα και ρομαντικά και συμβολίζουν την αγάπη και τον έρωτα.

Marquise cut

Η κοπή μαρκίζ είναι ένα δημοφιλές σχήμα διαμαντιού. Ονομάζεται επίσης σχήμα «Navette», το οποίο σημαίνει “μικρό σκάφος”. Το marquise είναι ένα διαμάντι σε σχήμα οβάλ με αιχμηρές άκρες.

Cushion cut

Το cushion έχει τετράγωνο σχήμα με στρογγυλεμένες γωνίες και ιδιαίτερη αντανάκλαση του φωτός. Αυτό το σχήμα ήταν πολύ δημοφιλές γύρω στη δεκαετία του 1920, ενώ πρόσφατα άρχισε να έχει και πάλι ζήτηση.

Τι σημαίνει “Μπριγιάν”;

Ο όρος «μπριγιάν» είναι μια μέθοδος κοπής διαμαντιών που βελτιστοποιεί την εμφάνισή τους καθώς και τον τρόπο αντανάκλασης του φωτός. Η «κοπή» μπορεί να αναφέρεται τόσο στο σχήμα όσο και στην ποιότητα κοπής ενός διαμαντιού. Το μπριγιάν αναδεικνύει τις ιδιότητες του διαμαντιού ενώ αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είναι η πολύ υψηλή λάμψη του.

διαμάντα μπριγιάν

Τι καθορίζει την τιμή ενός διαμαντιού;

Η κοπή του Διαμαντιού είναι ένας από τους τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν την τελική αξία του πολύτιμου λίθου, με τους άλλους τρεις παράγοντες να είναι το χρώμα, η καθαρότητα του διαμαντιού και τα καράτια. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι 4 παράγοντες, τα 4C (cut, color, carat, clarity).

Δείτε


Τις πολύτιμες αυτές πληροφορίες μας έδωσε το έμπειρο προσωπικό της εταιρίας goldsmith, σε συνεργασία με γεμολόγο – αδαμαντολόγο. Εάν είσαστε στην διαδικασία αναζήτησης για μονόπετρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα γύρω από τα διαμάντια, θα χαρούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας. Ελπίζουμε να λύσαμε τις απορίες σας γύρω από το τι είναι το μπριγιάν.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *