ποια κοσμήματα δεν μαυρίζουν

Ποια κοσμήματα δεν μαυρίζουν; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ποια κοσμήματα δεν μαυρίζουν και ποια οξειδώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα; Ιδού η απορία!

Σε όλες μας έχει τύχει να αγοράσουμε κάποιο κόσμημα το οποίο μετά από λίγο καιρό άρχισε να θαμπώνει, να μαυρίζει ή ακόμα και να αφήνει χρώμα στο δέρμα μας. Αυτό οφείλεται στην οξείδωση που προκαλείται από διάφορες αιτίες τις οποίες θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

Ασήμι, ατσάλι, χρυσός ή πλατίνα;

Είτε είσαι στην αναζήτηση για το τέλειο δώρο είτε κάνεις κάποια έρευνα για προσωπικούς λόγους, συνέχισε να διαβάζεις για τα διάφορα μέταλλα κατασκευής κοσμημάτων, καθώς και τα πλεονεκτήματα τους. Έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κάνεις τις αγορές σου πιο εύκολα!

Τι είναι το ασήμι;

Το ασήμι είναι ένα σπάνιο, μαλακό, ευγενές μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη. Πολλά όμορφα και εντυπωσιακά κοσμήματα κατασκευάζονται από ασήμι 925 και φέρουν σφραγίδα στο εσωτερικό τους. Το πραγματικό ασήμι 925 αποτελείται από 92.5% καθαρό ασήμι και το υπόλοιπο 7,5%, από άλλα μέταλλα.

Μαυρίζει το ασήμι;

Το πραγματικό ασήμι μαυρίζει, αλλά αυτό είναι και δείγμα ότι δεν πρόκειται για απομίμηση. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μαυρίσει ένα κόσμημα είναι πολλοί. Τα σπρέι, οι κρέμες σώματος, τα αρώματα ή ακόμα και ο ίδιος μας ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσουν οξείδωση σε ένα κόσμημα.

Φυσικά με την απαραίτητη φροντίδα και τον συχνό καθαρισμό με ένα πανάκι τα ασημένια κοσμήματα διατηρούνται σαν καινούρια.


Τι είναι το Ανοξείδωτο Ατσάλι;

Το ανοξείδωτο ατσάλι ή αλλιώς ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα πολύ ανθεκτικό μέταλλο. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολλών αντικειμένων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Είναι γνωστό και ως inox ή stainless steel, ενώ για την κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποιείται συνήθως ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι.

Είναι η πρώτη επιλογή στα ανδρικά δαχτυλίδια αλλά και σε πολλά γυναικεία κοσμήματα. Θεωρείται ιδανικό για όσους μένουν σε μέρη με υψηλή υγρασία ή για όσους έχουν αλλεργία σε άλλα μέταλλα.

Μαυρίζει το Ανοξείδωτο Ατσάλι;

Ως αποτέλεσμα της φυσικής λάμψης του, το ανοξείδωτο ατσάλι καθαρίζεται εύκολα και είναι ανθεκτικό στη διάβρωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν σκουριάζει εύκολα και δεν μαυρίζει.

Είναι ανθεκτικό στις γρατσουνιές και υποαλλεργικό. Το πιο συναρπαστικό είναι ότι μοιάζει περισσότερο με χρυσό ή ασήμι παρά με ατσάλι. Έτσι λοιπόν, ένα κόσμημα κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι είναι σίγουρο πως θα διατηρήσει για πάντα το γυαλιστερό φινίρισμα του.


Τι είναι ο Χρυσός;

Ο χρυσός είναι γνωστός για το πλούσιο κίτρινο χρώμα, το λαμπερό φινίρισμα και την αντοχή του. Επειδή είναι πολύ μαλακός, για να μετατραπεί σε κόσμημα αναμιγνύεται με άλλα μέταλλα.

Η καθαρότητα του χρυσού σε ένα κόσμημα μετράται σε καράτια. Ο καθαρός χρυσός είναι 24k. Όσο χαμηλότερη είναι η ποσότητα καθαρού χρυσού σε ένα κόσμημα, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός καράτ. Στα κοσμήματα χρησιμοποιείται συνήθως η ποιότητα των 9k, 14k και 18 καρατιών. 

Όλες οι βέρες γάμου ή αρραβώνα κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από χρυσό, όπως και πολλά άλλα κοσμήματα αξίας. Η αγορά χρυσών κοσμημάτων είναι μία μακροχρόνια επένδυση εδώ και χρόνια, ανά την υφήλιο.

Μαυρίζει ο Χρυσός;

Ο χρυσός είναι ο βασιλιάς των μετάλλων. Δεν σκουριάζει, αποχρωματίζεται ή διαβρώνεται και φυσικά δεν μαυρίζει. Ενώ όμως ο ίδιος ο χρυσός δεν λεκιάζει ποτέ το δέρμα πολλές φορές τα χρυσά κοσμήματα αφήνουν χρώμα.

Εδώ λοιπόν είναι τα άλλα μέταλλα (όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το ασήμι) που αναμιγνύονται με τον χρυσό και προκαλούν τον αποχρωματισμό. Αυτός ο αποχρωματισμός οφείλεται στην αντίδραση του κράματος στην εφίδρωση, στην περιεκτικότητα σε νικέλιο στα κοσμήματα ή στις χημικές ουσίες στα καλλυντικά, στις φαρμακευτικές κρέμες και στις λοσιόν.

κοσμήματα που δεν μαυρίζουν

Τι είναι η Πλατίνα;

Η πλατίνα ή οποία λέγεται και λευκόχρυσος είναι ένα από τα πιο καθαρά και ανθεκτικά μέταλλα στον κόσμο. Είναι υποαλλεργική και για αυτόν ακριβώς τον λόγο την προτιμούν τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Είναι ένα εξαιρετικό μέταλλο για την κατασκευή κοσμημάτων, κατά πολύ ακριβότερο του χρυσού. Στα κοσμήματα έχει καθαρότητα από 90% έως 95% (μερικές φορές και 85%) ανάλογα με τη χώρα κατασκευής του κοσμήματος.

Μαυρίζει η πλατίνα;

Η πλατίνα δεν χάνει ποτέ την λάμψη της, δεν μαυρίζει και δεν οξειδώνεται. Ακριβώς όπως ο χρυσός, δεν λεκιάζει, διαβρώνεται, σκουριάζει ή αλλάζει χρώμα με τα χρόνια.

Όπως όλα τα πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων όμως, η πλατίνα μπορεί να φθαρεί ή να γρατσουνιστεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί βέβαια με την σωστή φροντίδα του κάθε κοσμήματος.


Συμπέρασμα

Όλα τα μέταλλα που αναφέραμε σε αυτό το άρθρο είναι μοναδικά και από αυτά κατασκευάζονται πανέμορφα κοσμήματα καθημερινά. Φυσικά υπάρχουν και άλλα μέταλλα τα οποία θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.

Τις πληροφορίες για τα διαφορετικά μέταλλα και για το ποια κοσμήματα δεν μαυρίζουν μας έδωσαν οι έμπειροι τεχνίτες του εργαστηρίου κοσμημάτων goldsmith.

Ότι και να επιλέξετε για τις αγορές σας, σημασία έχει να σας κάνει χαρούμενη και να νιώθετε όμορφη. Φροντίστε τα κοσμήματα σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και φορέστε τα για μία ζωή!

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *